Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

To ciasto jest niezawodne – zawsze się udaje i smakuje o każdej porze dnia! Warto dodać orzechy czy suszone owoce – kto co lubi. Ja dodaję włoskie.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 jajka
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Foremkę natłuścić i wysypać bułką tartą.

2Cukier zmiksować z olejem i jajkami. Dodać mąkę, marchew, proszek, sodę, cynamon i kakao. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać bakalie i wyłożyć do przygotowanej foremki.

3Piec przez 30-40 minut. Sprawdzić wykałaczką – jeśli wetknięta w środek wyjdzie czysta, ciasto jest gotowe.

Porcja dla:

12 osób