Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
To ciasto jest niezawodne – zawsze się udaje i smakuje o każdej porze dnia! Warto dodać orzechy czy suszone owoce – kto co lubi. Ja dodaję włoskie.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 2 szklanki startej marchewki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Foremkę natłuścić i wysypać bułką tartą.
2Cukier zmiksować z olejem i jajkami. Dodać mąkę, marchew, proszek, sodę, cynamon i kakao. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać bakalie i wyłożyć do przygotowanej foremki.
3Piec przez 30-40 minut. Sprawdzić wykałaczką – jeśli wetknięta w środek wyjdzie czysta, ciasto jest gotowe.
Porcja dla:
12 osób