30 min.
570 min.
Piękny tort, którego nie trzeba wcale piec. Wygląda jak witraż dzięki kolorowym galaretkom zatopionym w kremowej masie.
Składniki:
- 5 kolorów galaretek (po 2 opakowania z każdego koloru)
- 24 g żelatyny w proszku
- 300 ml skondensowanego mleka słodzonego
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1Każdy kolor galaretki wsypać do osobnego płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego lub plastikowego) i zalać 500 ml wrzątku (czyli połową wymaganej ilości wody z opakowania). Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki aby całkowicie zastygły (na około 4-5 godzin lub na noc.)
2Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę. Jeśli ciężko je wyjąć z pojemniczków, można je na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie.
3Przełożyć pokrojone galaretki do silikonowej foremki o średnicy ok. 23 cm. Jeśli stosujemy zwykłą blaszaną foremkę trzeba ją wysmarować tłuszczem.
4Do miseczki wlać 250 ml wody i wsypać na nią żelatynę. Odstawić na kilka minut, po czym dodać 250 ml wrzątku. Dobrze wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.
5Do naczynia blendera wlać mleko skondensowane, śmietanę, wanilię i rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować.
6Przelać zawartość blendera do galaretek w foremce. Wyrównać powierzchnię, aby kawałki galaretek nie wystawały poza poziom płynu.
7Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aby tort zastygł.
8Delikatnie poluzować brzegi silikonowej formy, lub odkroić nożem od brzegu blaszki. Wyjąć tort na duży talerz.
Porcja dla:
1 osoby