Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
570 min.

Piękny tort, którego nie trzeba wcale piec. Wygląda jak witraż dzięki kolorowym galaretkom zatopionym w kremowej masie.

Składniki:

  • 5 kolorów galaretek (po 2 opakowania z każdego koloru)
  • 24 g żelatyny w proszku
  • 300 ml skondensowanego mleka słodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1Każdy kolor galaretki wsypać do osobnego płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego lub plastikowego) i zalać 500 ml wrzątku (czyli połową wymaganej ilości wody z opakowania). Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki aby całkowicie zastygły (na około 4-5 godzin lub na noc.)

2Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę. Jeśli ciężko je wyjąć z pojemniczków, można je na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie.

3Przełożyć pokrojone galaretki do silikonowej foremki o średnicy ok. 23 cm. Jeśli stosujemy zwykłą blaszaną foremkę trzeba ją wysmarować tłuszczem.

4Do miseczki wlać 250 ml wody i wsypać na nią żelatynę. Odstawić na kilka minut, po czym dodać 250 ml wrzątku. Dobrze wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.

5Do naczynia blendera wlać mleko skondensowane, śmietanę, wanilię i rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować.

6Przelać zawartość blendera do galaretek w foremce. Wyrównać powierzchnię, aby kawałki galaretek nie wystawały poza poziom płynu.

7Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aby tort zastygł.

8Delikatnie poluzować brzegi silikonowej formy, lub odkroić nożem od brzegu blaszki. Wyjąć tort na duży talerz.

Porcja dla:

1 osoby