Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Zwykły pudding chlebowy jest pyszny taki, jaki jest, ale ten jest ulepszony cierpkim smakiem świeżego rabarbaru i orzechami. Podawać z odrobiną śmietany.

Składniki:

  • 8 kromek chleba bez skórki, opieczonego i pokrojonego w kostkę
  • 355 ml (1 i 1/2 szkl.) mleka
  • 55 g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 250 g ( 1 i 1/4 szkl.) cukru

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C.

2Do wysmarowanego masłem 2 litrowego casserole (lub naczynia żaroodpornego) włożyć kostki chleba. W rondelku wymieszać mleko z masłem i podgrzewać do momentu wrzenia. Zalać kostki chleba i pozostawić na 15 minut. W średniej misce wymieszać trzepaczką jaja z cukrem, cynamonem i solą. Wmieszać rabarbar. Polać mieszaniną namoczony chleb i delikatnie wymieszać. Posypać po wierzchu orzechami włoskimi.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, aż pudding będzie ładnie przyrumieniony na wierzchu. Odstawić na 10 minut, a następnie podawać.

Porcja dla:

6 osób