Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
To trochę inna wersja klasycznego francuskiego deseru. Zamiast wiśni dodaje się morele, a dodatkowo smak wzbogaca śmietana. Doskonały na lato!
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju do wysmarowania naczynia
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietany 18%
- 115 g cukru
- 12 dużych, dojrzałych moreli
- 3 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Morele umyć, usunąć pestki. Pokroić każdą na 6 „klinów” i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
2W misce wymieszać mąkę z 110 g cukru i z solą. Mieszając, stopniowo dodawać jajka, zimne mleko i śmietanę. Polać tym morele i piec przez około 45 minut, aż się przyrumieni.
3Tuż przed podaniem posypać pozostałym cukrem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Porcja dla:
6 osób