Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

To trochę inna wersja klasycznego francuskiego deseru. Zamiast wiśni dodaje się morele, a dodatkowo smak wzbogaca śmietana. Doskonały na lato!

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju do wysmarowania naczynia
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 115 g cukru
  • 12 dużych, dojrzałych moreli
  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Morele umyć, usunąć pestki. Pokroić każdą na 6 „klinów” i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.

2W misce wymieszać mąkę z 110 g cukru i z solą. Mieszając, stopniowo dodawać jajka, zimne mleko i śmietanę. Polać tym morele i piec przez około 45 minut, aż się przyrumieni.

3Tuż przed podaniem posypać pozostałym cukrem. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porcja dla:

6 osób