Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

To jedyne ciasto, które smakuje mojemu ojcu! Mogłabym je jeść każdego dnia. Uwielbiam cytryny w każdej postaci, a to ciasto jest wyjątkowo pyszne i proste do przygotowania.

Składniki:

  • 2,5 łyżeczki (7 g) suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.

2Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżeczki cukru. Odstawić na 10 minut.

3Rozpuścić masło lub margarynę, lekko przestudzić. W dużej misce jajko zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać przestudzone (nie gorące!) masło i rozpuszczone drożdże, wymieszać.

4Stopniowo dodawać mąkę i sól, wyrabiając ciasto, aż będzie jednolite i miękkie. Nie powinno kleić się do rąk.

5Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować, podsypując w trakcie mąką, aby się nie kleiło. Jedną częścią wyłożyć tortownicę.

6Polać cytrynę wrzątkiem. Zetrzeć skórkę, miąższ pokroić, usuwając pestki. Zmiksować miąższ wraz ze skórką w blenderze na gładkie puree. Dodać 3/4 szklanki cukru, zmiksować.

7Nadzienie wyłożyć na ciasto w blaszce, przykryć drugim płatem ciasta. Skleić brzegi.

8Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem.

9Piec przez 45 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

8 osób