30 min.
45 min.
75 min.
To jedyne ciasto, które smakuje mojemu ojcu! Mogłabym je jeść każdego dnia. Uwielbiam cytryny w każdej postaci, a to ciasto jest wyjątkowo pyszne i proste do przygotowania.
Składniki:
- 2,5 łyżeczki (7 g) suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
2Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżeczki cukru. Odstawić na 10 minut.
3Rozpuścić masło lub margarynę, lekko przestudzić. W dużej misce jajko zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać przestudzone (nie gorące!) masło i rozpuszczone drożdże, wymieszać.
4Stopniowo dodawać mąkę i sól, wyrabiając ciasto, aż będzie jednolite i miękkie. Nie powinno kleić się do rąk.
5Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować, podsypując w trakcie mąką, aby się nie kleiło. Jedną częścią wyłożyć tortownicę.
6Polać cytrynę wrzątkiem. Zetrzeć skórkę, miąższ pokroić, usuwając pestki. Zmiksować miąższ wraz ze skórką w blenderze na gładkie puree. Dodać 3/4 szklanki cukru, zmiksować.
7Nadzienie wyłożyć na ciasto w blaszce, przykryć drugim płatem ciasta. Skleić brzegi.
8Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem.
9Piec przez 45 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
8 osób