Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
65 min.
Całkowity czas:
155 min.

Kiedy tylko przyszedł sezon na rabarbar, zamarzyłam o drożdżowcu z rabarbarem. Kiedy miałam ogromną ochotę na tartę, szukałam czegoś z rabarbarem. Znalazłam coś, czego jeszcze nigdy wcześniej nie próbowałam, a połączenie tych owoców nigdy nie przyszłoby mi nawet do głowy.
Rabarbar, truskawki i pomarańcza połączone razem sprawiły, że zapach w domu był nieziemski, wiosenno-letni, a smak…nie do opisania. Pierwszy raz tego roku smakowałam tartę, która rozpływała się w ustach.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1Mąkę, cukier, sól, pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz dodatkowy tłuszcz zagnieść ręką. Pod koniec ugniatania dodać wodę i dalej ugniatać (niedługo), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 30-60 minut do lodówki.

2Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier, skórkę startą z pomarańczy oraz wyciśnięty sok, dżem, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszać i zagotować na większym ogniu. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut aż rabarbar zmięknie.

3Rabarbar wraz z sokiem przelać przez sitko do czystej miski i odsączyć. Do garnka po rabarbarze wlać sok z rabarbaru zebrany w misce i gotować aż zgęstnieje (około 20 minut). Po tym czasie odcedzony rabarbar włożyć do syropu w garnku i bardzo delikatnie przemieszać aby rabarbar się całkowicie nie rozpadł.

4Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę na tartę posmarować masłem.

5Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć nim spód. Na spód wysypać wiórki kokosowe i uklepać je dłonią delikatnie wciskając w spód. Spód podpiec około 10 minut.

6W tym czasie przygotować drugą część ciasta, która należy też rozwałkować i wykroić z niego paski.

7Rabarbar wyłożyć na spód podpieczonej tarty, na wierzch położyć paski z ciasta. Wstawić do piekarnika na 55 minut. Upieczoną tartę posypać cukrem pudrem.

Porcja dla:

1 osoby