Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
170 min.

Przepis na boską tartę. Prawdę mówiąc, wyszła mi ona przypadkiem kiedy chciałam upiec ciasto malinowe, ale brakowało mi zawsze jakiegoś składnika do przepisu, albo było z nim za dużo roboty. Upiekłam więc tę tartę i rezultat był świetny – została pochłonięta w mgnieniu oka!

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 60 g zimnego masła
  • 1/2 laski wanilii
  • 425 ml mleka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Szybko rozetrzeć w palcach mąkę z solą i z masłem. Uformować kulę (mniej więcej) i rozwałkować cienko pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia, aby pasowało do wyłożenia dna blachy do tart o średnicy 23 cm. Wyłożyć ciastem dno i brzegi blachy. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika.

3Przykryć ciasto nasmarowaną masłem folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Po upływie tego czasu zajrzeć pod folię, aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli nie do końca, piec jeszcze chwilę. Wyjąć blachę z piekarnika i natychmiast, delikatnie usunąć folię.

4W międzyczasie z laski wanilii wydrapać nasiona i dodać je wraz z mlekiem i cukrem do garnka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia. Wymieszać mąkę kukurydzianą z żółtkami i dodać do mleka, stale mieszając, aż powstanie gładka masa. Wstawić garnek z powrotem na średni ogień i gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje jak budyń. Zdjąć z ognia i mieszać co kilka chwil, aby na wierzchu nie powstał kożuch.

5Ostudzony spód posmarować dżemem malinowym, a następnie wyłożyć na to ciepłą masę waniliową. Wygładzić wierzch. Na wierzchu ułożyć maliny i lekko je wcisnąć w masę. Odstawić tartę do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała.

Porcja dla:

12 osób