Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Ten placek jest inny niż wszystkie ciasta marchewkowe. Zawiera mało mąki, a zamiast tego są w nim migdały, które nadają mu ciekawą teksturę. Pięknego smaku dodaje nutka brandy. Łatwy!

Składniki:

  • 250 g marchwi, startej na drobnych oczkach
  • 2 łyżki brandy
  • 5 jajek
  • 200 g ciemnobrązowego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 60 g mąki
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 30 g zmielonych migdałów
  • masło do wysmarowania blachy
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki rumu
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Startą marchew włożyć do miski, polać brandy i odstawić.

2Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami i marchewką nasączoną brandy, a następnie wymieszać to z mieszaniną z żółtkami.

3Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć mieszaninę do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Po upieczeniu zdjąć brzeg tortownicy.

4Przygotować polewę: wymieszać cukier puder z rumem i sokiem z cytryny tworząc gładką masę. Dostosować konsystencję, w razie potrzeby dodając więcej cukru pudru lub płynu. Udekorować polewą ostudzone ciasto, a następnie na wierzchu ułożyć marcepanowe marchewki.

Porcja dla:

16 osób