20 min.
50 min.
70 min.
Ten placek jest inny niż wszystkie ciasta marchewkowe. Zawiera mało mąki, a zamiast tego są w nim migdały, które nadają mu ciekawą teksturę. Pięknego smaku dodaje nutka brandy. Łatwy!
Składniki:
- 250 g marchwi, startej na drobnych oczkach
- 2 łyżki brandy
- 5 jajek
- 200 g ciemnobrązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 60 g mąki
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 30 g zmielonych migdałów
- masło do wysmarowania blachy
- 4 łyżki bułki tartej
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki rumu
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Startą marchew włożyć do miski, polać brandy i odstawić.
2Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami i marchewką nasączoną brandy, a następnie wymieszać to z mieszaniną z żółtkami.
3Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć mieszaninę do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Po upieczeniu zdjąć brzeg tortownicy.
4Przygotować polewę: wymieszać cukier puder z rumem i sokiem z cytryny tworząc gładką masę. Dostosować konsystencję, w razie potrzeby dodając więcej cukru pudru lub płynu. Udekorować polewą ostudzone ciasto, a następnie na wierzchu ułożyć marcepanowe marchewki.
Porcja dla:
16 osób