35 min.
25 min.
60 min.
Dynia to jedno z tych warzyw, z których można przyrządzać zarówno słodkie, jak i słone dania. Upieczmy tartę dyniową. Zwykle przyrządza się ją z kruchego ciasta, ale my zastąpimy je zawierającym mniej tłuszczu ciastem filo i dodamy świeże owoce. Tartaletki te doskonale smakują z kawą.
Składniki:
- 360 g dyni
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 15 g masła
- 3 jajka
- 215 g chudego mleka w proszku
- 75 g jasnego cukru muscovado
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
1Pokroić dynię na kawałki i umieścić w rondlu. Wlać tyle wody, by zakryła dynię i doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i gotować powoli 20 minut, aż będzie miękka. Odcedzić i przełożyć z powrotem do rondla. Ustawić rondel na ogniu i utrzeć gładkie purée. Podgrzewać jeszcze 4 minuty, często mieszając, aż większość wilgoci wyparuje. Odstawić, by dynia ostygła.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. W małym rondlu rozgrzać olej z masłem, aż całe masło się rozpuści, następnie zdjąć z ognia. Nasmarować odrobiną tego tłuszczu 8 okrągłych foremek o średnicy 7-8 cm.
3Utrzeć jajka, mleko w proszku, cukier muscovado, wiórki kokosowe, skórkę i sok z pomarańczy, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową w dużej misce, żeby powstało gładkie, lecz niezbyt pulchne ciasto. Dodać purée z dyni i starannie wyrobić.
4Wykroić z ciasta filo 32 kwadraty o boku 12 cm – po 8 z każdego płata. Ułożyć po 4 kwadraty w każdej przygotowanej foremce, smarując ciasto odrobiną mieszaniny masła i oleju. Układać kolejne kwadraty pod różnymi kątami, by powstała gwiazdka.
5Wyłożyć nadzienie dyniowe na ciasto. Piec 20-25 minut, aż nadzienie zetnie się lekko. Wyjąć tartaletki z piekarnika i pozostawić w foremkach, by nieco przestygły.
6Ułożyć na wierzchu każdej tartaletki jeżyny, czarne jagody lub śliwki i poprószyć odrobiną cukru pudru. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
8 osób