15 min.
15 min.
60 min.
Prosty przepis na bezglutenowe kruche ciasto, które idealnie nadaje się na spód do tarty (na słodko lub na słono).
Składniki:
- 270 g mąki bezglutenowej
- 2 łyżeczki gumy ksantanowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 115 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 160 ml zimnej wody
Przygotowanie:
1Wymieszać mąkę z gumą ksantanową, solą, dodać masło i wymieszać mieszadłem do kruchego ciasta lub za pomocą widelca. Dodać jajko i wymieszać. Dodać wodę, po łyżeczce na raz i wyrabiać szybko ciasto, aż powstanie kula. Nie zagrzewać ciasta w dłoniach!
2Arkusz papieru do pieczenia posypać mąką bezglutenową, położyć ciasto na środku i przykryć drugim arkuszem papieru. Lekko spłaszczyć aby powstał dysk. Wstawić na 30 minut do lodówki.
3Wyjąć z lodówki i poczekać 10 minut, aby ciasto nieco zmiękło a następnie zdjąć papier z wierzchu ciasta, lekko posypać ciasto mąką i rozwałkować je na grubość 5 mm (pozostawiając je na spodnim arkuszu ciasta).
4Przełożyć do formy na tartę o średnicy 23 cm przykrywając ciasto formą i odwracając całość do góry nogami. Zdjąć papier (który teraz będzie na wierzchu) i poprzyciskać ciasto do brzegów foremki, aby dobrze wypełniło formę. Odkroić wystający z foremki nadmiar ciasta. Przyszczypać dekoracyjnie brzegi.
5Nałożyć od razu nadzienie, lub podpiec przed napełnieniem.
6Abo podpiec spód do tarty, należy go przykryć papierem do pieczenia i wsypać do niego suchą fasolę, groch lub ryż. Piec przez ok. 15 minut w 180°C, aż się przyrumieni.
Porcja dla:
1 osoby