Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Tarta jabłkowa z cynamonowym ciastem. Znakomita na podwieczorek lub śniadania z kawą lub herbatą.

Składniki:

  • 700 g jabłek Granny Smith – obranych, wydrążone gniazda nasienne, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 125 g (1 szkl.) mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 170 g stopionego masła
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.

2Wymieszać jabłka z 1 łyżką cukru, wyłożyć do wysokiego naczynia na tartę. Dokładnie wymieszać 1 szklankę cukru z mąką, cynamonem, masłem i jajkiem. Wyłożyć ciasto równomiernie na wierzchu jabłek.

3Piec w nagrzanym piekarniku aż jabłka się ugotują, a wierzch będzie złocisty (około 40 do 45 minut).

Porcja dla:

8 osób