Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Tarta jabłkowa z cynamonowym ciastem. Znakomita na podwieczorek lub śniadania z kawą lub herbatą.
Składniki:
- 700 g jabłek Granny Smith – obranych, wydrążone gniazda nasienne, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka cukru
- 200 g (1 szkl.) cukru
- 125 g (1 szkl.) mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 170 g stopionego masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
2Wymieszać jabłka z 1 łyżką cukru, wyłożyć do wysokiego naczynia na tartę. Dokładnie wymieszać 1 szklankę cukru z mąką, cynamonem, masłem i jajkiem. Wyłożyć ciasto równomiernie na wierzchu jabłek.
3Piec w nagrzanym piekarniku aż jabłka się ugotują, a wierzch będzie złocisty (około 40 do 45 minut).
Porcja dla:
8 osób