15 min.
65 min.
80 min.
Elegancki sposób na wykorzystanie nadmiaru świeżych, aromatycznych pomidorów. Tarta z kruchego ciasta wypełniona jest lekko podduszonymi pomidorami, udekorowane plasterkami pomidora i doprawiona ziołami. Podawać z lekką zieloną sałatką.
Składniki:
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- 1 łyżka musztardy dijońskiej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Wysmarowane naczynie do quiche włożyć ciastem. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wsypać suchy groch lub fasolę. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i studzić przez 5 minut.
3W międzyczasie w patelni rozgrzać oliwę i podsmażać czosnek z cebulą przez 2-3 minuty. Dodać posiekane pomidory i dusić na średnim ogniu przez 15 minut, aż ilość soku zmniejszy się o połowę. Doprawić solą.
4Podpieczony spód posmarować musztardą, a na to wyłożyć podduszone pomidory. Na wierzchu ułożyć pomidory pokrojone w plastry, oprószyć ziołami prowansalskimi i pieprzem. Piec przez 30 minut.
Porcja dla:
6 osób