Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
To nadzienie jest często wykorzystywane do nadziewania kołaczków. Można je również łączyć z innym ciastem drożdżowym, aby powstały smaczne słodkie bułeczki.
Składniki:
- 230 g maku
- 240 ml mleka
- 60 g margaryny
- 150 g cukru
- 1 szczypta soli
- 2 jajka, ubite
Przygotowanie:
1Zmielić mak w młynku do kawy.
2Połączyć mleko, margarynę oraz cukier w rondlu. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Powoli wlewać około połowy gorącego mleka do ubitych jaj, stale ubijając trzepaczką. Ponownie wlać mieszankę mleka do rondla.
3Nadal gotować i mieszać, aż mieszanina zacznie gęstnieć i zostawać na tylniej części metalowej łyżki. (Przejedź palcem po łyżce: powinna być nakreślona wyraźna linia.) Dodać mak i dobrze wymieszać.
4Zdjąć z ognia, ostudzić przed użyciem. Przechowywać niewykorzystane nadzienie w lodówce przez pięć dni.
Porcja dla:
16 osób