Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

To nadzienie jest często wykorzystywane do nadziewania kołaczków. Można je również łączyć z innym ciastem drożdżowym, aby powstały smaczne słodkie bułeczki.

Składniki:

  • 230 g maku
  • 240 ml mleka
  • 60 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka, ubite

Przygotowanie:

1Zmielić mak w młynku do kawy.

2Połączyć mleko, margarynę oraz cukier w rondlu. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Powoli wlewać około połowy gorącego mleka do ubitych jaj, stale ubijając trzepaczką. Ponownie wlać mieszankę mleka do rondla.

3Nadal gotować i mieszać, aż mieszanina zacznie gęstnieć i zostawać na tylniej części metalowej łyżki. (Przejedź palcem po łyżce: powinna być nakreślona wyraźna linia.) Dodać mak i dobrze wymieszać.

4Zdjąć z ognia, ostudzić przed użyciem. Przechowywać niewykorzystane nadzienie w lodówce przez pięć dni.

Porcja dla:

16 osób