Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
105 min.

Bardzo owocowy i bardzo prosty do przygotowania deser. Soczyste i pachnące maliny przykryte kruchym ciastem. Najlepsze z gałką lodów waniliowych.

Składniki:

  • 500 g malin
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.

2Maliny wymieszać z cukrem, mąką i solą. Przełożyć do kwadratowej foremki.

3Ciasto Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem, cukrem i solą. Dodać masło i wysiekać, aż składniki zaczną się łączyć. Dodać śmietanę i za pomocą widelca mieszać, żeby śmietana została połączona z resztą składników. Następnie szybko zarobić ciasto w kulę. Ręką uklepać na grubość około 3 cm. Pokroić na 9 kwadratów i ułożyć je na wierzchu malin. Posmarować śmietaną i oprószyć cukrem.

4Piec przez około 1 godzinę, aż wierzch będzie rumiany. Odstawić na 30 minut przed podaniem.

Porcja dla:

8 osób