30 min.
60 min.
330 min.
Wspaniały sernik! Co za nagroda za ten wysiłek przedzierania się przez te kłujące krzaki! W tym przepisie z powodzeniem alkohol można zastąpić sokiem pomarańczowym, ale rówież użyć innych owoców: malin, wiśni, jagód – wychodzi jednakowo pyszne!
Składniki:
- 40 biszkoptów waniliowych, pokruszonych
- 6 łyżek (85 g) masła, roztopionego
- 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
- 2 ły��ki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1W misce wymieszać biszkopty z masłem. Mieszanką wyłożyć dno i boki tortownicy. Odstawić.
2Serek zmiksować z cukrem, mąką i wanilią na jednolitą masę. Odstawić. W blenderze zmiksować serek wiejski i dodać do masy z cukrem i mąką. Dodać brandy i wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując, aż wszystkie składniki się połączą.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Do przygotowanej tortownicy wyłożyć połowę serowej masy. Na nią ułożyć połowę owoców i ponownie przykryć warstwą sera. Na wierzchu ułożyć pół szklanki jeżyn.
4Piec przez 40-45 minut. Odstawić do przestudzenia na metalową kratkę. Po 15 minutach zdjąć brzeg tortownicy. Przykryć i chłodzić przez około 4 godziny.
5W misce wymieszać pozostałe owoce z brandy i łyżką cukru. Przykryć i schłodzić. Każdą porcję pokrojonego sernika udekorować schłodzonymi owocami.
Porcja dla:
10 osób