Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
110 min.

Pyszna, wprost rozpływająca się w ustach tarta na kruchym spodzie z warstwą moreli i z budyniem. Myślę, że brzoskwinie lub banany będą tu równie smaczne!

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 450 g mąki kukurydzianej
  • 50 g cukru pudru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 5 łyżek lodowatej wody
  • 8 dojrzałych moreli
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie:

1Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski. Dodać cukier, skórkę, sól, masło i wodę. Wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

2Morele umyć, wyjąć pestki i pokroić w ćwiartki. Wymieszać ze skrobią kukurydzianą i cukrem.

3Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Foremkę do tarty wyłożyć pergaminem.

4Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Na środku ułożyć owoce. Piec przez 35 minut.

5W międzyczasie przygotować budyń. Mleko podgrzewać, aż będzie prawie wrzało. Cukier wymieszać z żółtkami, mąką i mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Gorące mleko dodać do masy żółtkowej i cały czas mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje.

6Gorący budyń przełożyć do upieczonej tarty i odstawić do ostygnięcia. Udekorować malinami lub innymi owcami wedle upodobania.

Porcja dla:

8 osób