30 min.
50 min.
110 min.
Pyszna, wprost rozpływająca się w ustach tarta na kruchym spodzie z warstwą moreli i z budyniem. Myślę, że brzoskwinie lub banany będą tu równie smaczne!
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 450 g mąki kukurydzianej
- 50 g cukru pudru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 5 łyżek lodowatej wody
- 8 dojrzałych moreli
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
1Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski. Dodać cukier, skórkę, sól, masło i wodę. Wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
2Morele umyć, wyjąć pestki i pokroić w ćwiartki. Wymieszać ze skrobią kukurydzianą i cukrem.
3Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Foremkę do tarty wyłożyć pergaminem.
4Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Na środku ułożyć owoce. Piec przez 35 minut.
5W międzyczasie przygotować budyń. Mleko podgrzewać, aż będzie prawie wrzało. Cukier wymieszać z żółtkami, mąką i mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Gorące mleko dodać do masy żółtkowej i cały czas mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje.
6Gorący budyń przełożyć do upieczonej tarty i odstawić do ostygnięcia. Udekorować malinami lub innymi owcami wedle upodobania.
Porcja dla:
8 osób