Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Prosty sernik nowojorski bez żadnego spodu, ale za to z kremem z serka śmietankowego na wierzchu. Palce lizać!
Składniki:
- 700 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 5 jajek
- 1 szklanka (235 ml) kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. W dużej misce wymieszać serek śmietankowy z 1 szklanką cukru, ekstraktem migdałowym, jajkami i solą. Zmiksować na gładką masę i przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
2Piec przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 20 minut, aby wystygł.
3Wierzch: wymieszać śmietanę z 2 łyżkami cukru, i 1/4 łyżeczki wanilii, i wymieszać na gładką masę. Posmarować nią równomiernie sernik po wierzchu, a następnie wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 165 stopni C) i piec przez 10 minut.
4Ostudzić, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Porcja dla:
12 osób