Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Delikatne ciasto z rabarbarem i z kruszoną na wierzchu. Bardzo proste i smaczne. Warstwa rabarbaru sprawia, że naprawdę czuje się jego smak w tym cieście.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g mąki pszennej
  • 500 g rabarbaru, obranego i pokrojonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką.

2Zmiksować masło z cukrem (miksować przez 3 minuty). Dodać jajko i wanilię, zmiksować. Dodać śmietanę i znów zmiksować. Przesiać do środka mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Dodać połowę rabarbaru i znów wymieszać.

3Wyłożyć ciasto do blaszki i wyrównać wierzch. Na wierzchu wyłożyć resztę rabarbaru.

4Kruszonka: Pokroić masło w kostkę. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, wymieszać pocierając w palcach, aż powstaną duże grudki. Posypać tym wierzch ciasta, oprószyć cynamonem i piec przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odstawić w blaszce na 15 minut.

Porcja dla:

1 osoby