30 min.
60 min.
90 min.
Delikatne ciasto z rabarbarem i z kruszoną na wierzchu. Bardzo proste i smaczne. Warstwa rabarbaru sprawia, że naprawdę czuje się jego smak w tym cieście.
Składniki:
- 1 jajko
- 100 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 225 ml kwaśnej śmietany
- 250 g mąki pszennej
- 500 g rabarbaru, obranego i pokrojonego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
2Zmiksować masło z cukrem (miksować przez 3 minuty). Dodać jajko i wanilię, zmiksować. Dodać śmietanę i znów zmiksować. Przesiać do środka mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Dodać połowę rabarbaru i znów wymieszać.
3Wyłożyć ciasto do blaszki i wyrównać wierzch. Na wierzchu wyłożyć resztę rabarbaru.
4Kruszonka: Pokroić masło w kostkę. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, wymieszać pocierając w palcach, aż powstaną duże grudki. Posypać tym wierzch ciasta, oprószyć cynamonem i piec przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odstawić w blaszce na 15 minut.
Porcja dla:
1 osoby