Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Ten pyszne deser zabiera nieco czasu, ale warto. Jabłka są zapieczone pod kruszonką z płatków owsianych, która tworzy chrupiącą, przypieczoną kołderkę.
Składniki:
- 3 szklanki (700 ml) wody
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 1 szklanka (200 g) cukru białego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 9 jabłek Granny Smith – obranych i pokrojonych w małą kostkę
- 1 szklanka (80 g) błyskawicznych płatków owsianych
- 3 łyżki masła, stopionego
- 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Przygotować nadzienie jabłkowe: w dużym garnku wymieszać wodę z cynamonem, cukrem i mąką kukurydzianą. Dodać jabłka. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną. Wlać całość do naczynia żaroodpornego o wymiarach 22×32 cm.
3Przygotować kruszonkę: w małej misce wymieszać płatki owsiane ze stopionym masłem i z brązowym cukrem. Dobrze wymieszać i posypać tym jabłka.
4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż wierzch będzie złocisto-brązowy.
Porcja dla:
10 osób