Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ten pyszne deser zabiera nieco czasu, ale warto. Jabłka są zapieczone pod kruszonką z płatków owsianych, która tworzy chrupiącą, przypieczoną kołderkę.

Składniki:

  • 3 szklanki (700 ml) wody
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 szklanka (200 g) cukru białego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 9 jabłek Granny Smith – obranych i pokrojonych w małą kostkę
  • 1 szklanka (80 g) błyskawicznych płatków owsianych
  • 3 łyżki masła, stopionego
  • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Przygotować nadzienie jabłkowe: w dużym garnku wymieszać wodę z cynamonem, cukrem i mąką kukurydzianą. Dodać jabłka. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną. Wlać całość do naczynia żaroodpornego o wymiarach 22×32 cm.

3Przygotować kruszonkę: w małej misce wymieszać płatki owsiane ze stopionym masłem i z brązowym cukrem. Dobrze wymieszać i posypać tym jabłka.

4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż wierzch będzie złocisto-brązowy.

Porcja dla:

10 osób