Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
500 min.

To przepis mojej mamy, a ten torcik zawsze wszystkim smakuje! Jest dość oryginalny i orzeźwiający. Wystarczy kilka składników, które łatwo kupić w każdym sklepie i już masz łatwy deser bez pieczenia.

Składniki:

  • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 kubeczek śmietany kremówki, ubitej na sztywno
  • 1 butelka sosu o smaku toffi
  • 4 spody bezowe

Przygotowanie:

1Krem: żółtka włożyć do jednej miski, a białka do drugiej. Żółtka zmiksować z cukrem, aż będą białe i puszyste. Białka ubić na sztywno. Dodać ubitą śmietanę do żółtek, wymieszać, a następnie dodać białka i delikatnie wymieszać całość łyżką.

2Tortownicę lekko wysmarować tłuszczem. Bezy włożyć do plastikowego woreczka, szczelnie zamknąć i pokruszyć. Na dnie tortownicy ułożyć warstwę pokruszonej bezy, na to ułożyć warstwę kremu, a następnie warstwę toffi. Powtórzyć warstwy, a na koniec ułożyć warstwę bezy.

3Przykryć tort folia aluminiową i talerzem i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin lub na noc. Tuż przed podaniem wyjąć z tortownicy, najpierw zanurzając dno tortownicy w gorącej wodzie, a następnie odwracając blachę do góry dnem na talerz.

Porcja dla:

6 osób