20 min.
500 min.
To przepis mojej mamy, a ten torcik zawsze wszystkim smakuje! Jest dość oryginalny i orzeźwiający. Wystarczy kilka składników, które łatwo kupić w każdym sklepie i już masz łatwy deser bez pieczenia.
Składniki:
- 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
- 150 g cukru
- 1 kubeczek śmietany kremówki, ubitej na sztywno
- 1 butelka sosu o smaku toffi
- 4 spody bezowe
Przygotowanie:
1Krem: żółtka włożyć do jednej miski, a białka do drugiej. Żółtka zmiksować z cukrem, aż będą białe i puszyste. Białka ubić na sztywno. Dodać ubitą śmietanę do żółtek, wymieszać, a następnie dodać białka i delikatnie wymieszać całość łyżką.
2Tortownicę lekko wysmarować tłuszczem. Bezy włożyć do plastikowego woreczka, szczelnie zamknąć i pokruszyć. Na dnie tortownicy ułożyć warstwę pokruszonej bezy, na to ułożyć warstwę kremu, a następnie warstwę toffi. Powtórzyć warstwy, a na koniec ułożyć warstwę bezy.
3Przykryć tort folia aluminiową i talerzem i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin lub na noc. Tuż przed podaniem wyjąć z tortownicy, najpierw zanurzając dno tortownicy w gorącej wodzie, a następnie odwracając blachę do góry dnem na talerz.
Porcja dla:
6 osób