Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Tę babkę piecze się z dodatkiem kawałeczków czekolady! Jedna tabliczka idzie do ciasta, a druga na polewę. Coś wyjątkowo pysznego!

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie (15 g) proszku do pieczenia
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Masło i cukier zmiksować na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować.

3Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta na przemian z mlekiem, stale miksując.

4Posiekać jedną tabliczkę czekolady. Obtoczyć kawałeczki czekolady w mące ziemniaczanej. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do dużej formy na babkę.

5Piec przez 60 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.

6Stopić drugą tabliczkę czekolady i polać nią przestudzoną babkę.

Porcja dla:

1 osoby