Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Tę babkę piecze się z dodatkiem kawałeczków czekolady! Jedna tabliczka idzie do ciasta, a druga na polewę. Coś wyjątkowo pysznego!
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie (15 g) proszku do pieczenia
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Masło i cukier zmiksować na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować.
3Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta na przemian z mlekiem, stale miksując.
4Posiekać jedną tabliczkę czekolady. Obtoczyć kawałeczki czekolady w mące ziemniaczanej. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do dużej formy na babkę.
5Piec przez 60 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
6Stopić drugą tabliczkę czekolady i polać nią przestudzoną babkę.
Porcja dla:
1 osoby