Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
780 min.

Wspaniałe ciasto przekładane czekoladowym musem i śmietankowym kremem gruszkowym. Doskonałe na świąteczne okazje i imprezy rodzinne!

Składniki:

  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 110 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 400 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 200 g czekolady deserowej, stopionej
  • 2 płatki żelatyny
  • 1 puszka (400 g) gruszek

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić lub wyłożyć pergaminem tortownicę o średnicy 23 cm.

2Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 60 g cukru na jasną masę. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, aby lepiej się ubiła). Delikatnie wymieszać białka z masą żółtkową. Mąkę przesiać bezpośrednio do masy i lekko wymieszać.

3Ciasto przełożyć do formy. Piec przez 10 minut na złoty kolor, wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do przestygnięcia.

4200 ml śmietany ubić na sztywno. Dodać czekoladę i wymieszać.

5Biszkopt umieścić w tortownicy i posmarować kremem czekoladowym. Schłodzić w lodówce.

6Płatki żelatyny namoczyć w wodzie i odstawić na 15 minut.

7Gruszki osączyć z syropu i zmiksować z 50 g cukru. Przełożyć do rondelka i podgrzać na małym ogniu. Żelatynę osączyć z wody i dodać do musu gruszkowego. Wymieszać, aby się dobrze rozpuściła. Wystudzić.

8Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać mus gruszkowy i ubić na puszystą masę.

9Krem gruszkowy rozprowadzić na czekoladowym i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

10Przed podaniem można udekorować wiórkami czekoladowymi.

Porcja dla:

10 osób