30 min.
35 min.
90 min.
Wspaniały, wilgotny placek kokosowy, idealny na przyjęcia urodzinowe. W tym przepisie można zamienić orzechy włoskie na orzechy pekan.
Składniki:
- 517 g (1 opakowanie) gotowej mieszanki do przyrządzenia babki
- 100 g (1 opakowanie) budyniu waniliowego
- 315 ml (1 i 1/3 szklanki) wody
- 4 jajka
- 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
- 150 g (2 szklanki) wiórków kokosowych
- 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy okrągłe blachy o średnicy 20 lub 23 cm.
2W dużej misce wymieszać gotową mieszankę do przyrządzenia babki z budyniem, wodą, jajkami i olejem. Miksować na średniej prędkości przez 4 minuty. Wmieszać 2 szklanki wiórków kokosowych oraz posiekane orzechy włoskie. Wlać ciasto do przygotowanych blach.
3Piec w temperaturze 175°C przez 35 minut. Studzić ciasta w blachach przez 15 minut, a następnie wyjąć i dalej studzić na podstawce.
4Polewa: na patelni stopić masło lub margarynę. Dodać 2 szklanki wiórków kokosowych i stale mieszać na małym ogniu, aż wiórki osiągną złoty kolor. Rozłożyć wiórki na pergaminie aby ostygły.
5Utrzeć pozostałe 2 łyżki masła lub margaryny z serkiem śmietankowym. Energicznie mieszając, na przemian dodawać mleko i cukier puder. Wmieszać wanilię wraz z 1 i 3/4 szklanki przyrumienionych wiórków kokosowych.
6Złożenie placka: posmarować wierzch schłodzonych warstw ciasta częścią polewy. Położyć warstwy jedna na drugiej, a następnie posmarować polewą boki ciasta. Posypać placek pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Porcja dla:
12 osób