Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
65 min.
Całkowity czas:
80 min.

Uwielbiam cytrynę, a to ciasto cytrynowe jest baaardzo soczyste! Jeśli chcesz, możesz upiec spód w tortownicy i zrobić tort cytrynowy. Jednak myślę, że ciasto pokrojone na niewielkie kawałki jest i tak bardzo bogate, więc kawałek tortu to już byłoby za wiele dobrego. Wymogiem koniecznym jest użycie świeżo wyciśniętego soku z cytryny (lub ewentualnie z limonki)!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g drobnego cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 6 jajek
  • 575 g cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 250 ml świeżego soku z cytryny
  • 75 g mąki pszennej, przesianej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 160 C.

2Do miski robota kuchennego włożyć 200 g mąki, cukier i masło i miksować aż powstaną dość duże grudki. Zeskrobać resztę mieszaniny ze ścianek miski tak, aby całe ciasto było równo wymieszane.

3Wyłożyć ciasto do prostokątnego naczynia do pieczenia, formując palcami brzeg na wysokość 2 cm. Piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku.

4W międzyczasie zmiksować jajka z cukrem, skórką cytrynową i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodać przesiane 75g maki (musi być przesiana, żeby nie powstawały grudki!) i miksować jeszcze przez 1 minutę.

5Upieczony spód ciasta wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150 C.

6Nadzienie cytrynowe wylać na upieczony spód i piec przez 35 minut. Przed pokrojeniem na kawałki całkowicie ostudzić. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Porcja dla:

24 osób