Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
85 min.

Sernik jest wyjątkowo smaczny, gdy zamiast chudego białego sera użyje się sera mielonego. Lekko przesuszone sułtanki należy namoczyć w letniej wodzie lub w rumie, odcedzić i dodać do masy serowej.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 250 g mąki, szczypta soli
  • 21 g drożdży
  • 4 łyżki letniego mleka
  • 50 g cukru, 1 jajko
  • masło i mąka do przygotowania formy

Przygotowanie:

1Rozpuścić masło i ostudzić do letniej temperatury. Wsypać mąkę do dużej miski. Zrobić na środku wgłębienie, a na jego brzegach rozsypać sól.

2Rozrobić drożdże z mlekiem, wlać do wgłębienia i lekko przysypać mąką. Przykryć i pozwolić, aby drożdże wyrastały 20 minut, aż na powierzchni mąki pojawią się pęknięcia. Dodać masło, jajko i cukier.

3Energicznie wyrabiać ciasto mikserem, aż przestanie się kleić do miski. Ciasto powinno być dość twarde. Przykryć je i odstawić na 1–2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

4Nagrzać piekarnik do 190°C. Natrzeć formę masłem i oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę, formując brzeg wokół ścianki. Odstawić na 20 minut, żeby ciasto znów podrosło.

5Bardzo dokładnie umyć i wytrzeć cytrynę, a potem drobno otrzeć połowę skórki. Jajko do nadzienia rozdzielić na żółtko i białko.

6Włożyć twaróg, kremówkę i kwaśną śmietanę, kaszkę mannę, cukier, żółtko, otartą skórkę cytryny i sułtanki do dużej miski i utrzeć na gładką, kremową masę. Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać i delikatnie wymieszać z kremem serowym.

7Wyłożyć krem serowy na ciasto w formie, wygładzić powierzchnię. Piec około 40 minut, na złotożółto. Gdyby wierzch ciemniał zbyt szybko, należy okryć go papierem do pieczenia. Potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto na 15 minut w piekarniku. Wyjąć, przełożyć z formy na drucianą podstawkę i ostudzić.

Porcja dla:

1 osoby