Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Szybkie, łatwe i tanie ciasto z cynamonem w środku i posypką z cukru i cynamonu na wierzchu. Dobre na podwieczorek, do kawy i herbaty. Składniki na pewno macie w domu, w dodatku jest to porcja na bardzo małą blaszkę.

Składniki:

  • 8 łyżek mas��a
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 1 łyżka cynamonu mielonego
  • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia z proszkiem do pieczenia

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko natłuścić okrągłą blachę o średnicy 15 cm.

2Roztopić 7 łyżek masła. W misce wymieszać stopione masło z 1/2 szklanki cukru, 1 łyżką cynamonu, mąką, proszkiem do pieczenia i solą, aż powstanie miękkie ciasto. Dodać mleko i mieszać aż ciasto będzie jednolite. Wlać do przygotowanej blaszki.

3Piec w temperaturze 175°C przez 15 do 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić. Kiedy ostygnie, wyjąć z blaszki i położyć na talerzu.

4W rondelku stopić pozostałą 1 łyżkę masła i wymieszać z 1 łyżką cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu. Rozsmarować po wierzchu ciasta.

5W małej misce wymieszać pozostałe składniki: 1/4 szklanki cukru z 1,5 łyżeczki cynamonu. Posypać mieszanką ciasto.

Porcja dla:

8 osób