15 min.
20 min.
35 min.
Szybkie, łatwe i tanie ciasto z cynamonem w środku i posypką z cukru i cynamonu na wierzchu. Dobre na podwieczorek, do kawy i herbaty. Składniki na pewno macie w domu, w dodatku jest to porcja na bardzo małą blaszkę.
Składniki:
- 8 łyżek mas��a
- 100 g (1/2 szklanki) cukru
- 1 łyżka cynamonu mielonego
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia z proszkiem do pieczenia
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko natłuścić okrągłą blachę o średnicy 15 cm.
2Roztopić 7 łyżek masła. W misce wymieszać stopione masło z 1/2 szklanki cukru, 1 łyżką cynamonu, mąką, proszkiem do pieczenia i solą, aż powstanie miękkie ciasto. Dodać mleko i mieszać aż ciasto będzie jednolite. Wlać do przygotowanej blaszki.
3Piec w temperaturze 175°C przez 15 do 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić. Kiedy ostygnie, wyjąć z blaszki i położyć na talerzu.
4W rondelku stopić pozostałą 1 łyżkę masła i wymieszać z 1 łyżką cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu. Rozsmarować po wierzchu ciasta.
5W małej misce wymieszać pozostałe składniki: 1/4 szklanki cukru z 1,5 łyżeczki cynamonu. Posypać mieszanką ciasto.
Porcja dla:
8 osób