Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
110 min.
Całkowity czas:
180 min.

Jeden z najlepszych serników jakie jadłam, a w tym temacie jestem dość wybredna. Przepis pani Irenki, znajomej mojego taty. Wspaniały, wilgotny i aromatyczny!

Składniki:

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (100 g) cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg sera białego
  • 1 szklanka (100 g) cukru kryształu
  • 3 szklanki (750 ml) mleka pełnotłustego
  • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4 litra mleka)
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:

1Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, margarynę i smalec, i wysiekać nożem, aż składniki połączą się w kruszonkę. Dodać żółtka i jajko, i szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na 30 minut.

2Masa serowa: Ser przemielić, a następnie zmiksować z cukrem, jajkami, żółtkami i olejem. Dodać proszek budyniowy, cukier waniliowy i stopniowo dodawać mleko, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany.

3Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

4Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę serową i piec przez 60 minut.

5Pianka kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Wymieszać z wiórkami kokosowymi. Piankę wyłożyć na podpieczony sernik i piec przez kolejne 40-50 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

20 osób