40 min.
110 min.
180 min.
Jeden z najlepszych serników jakie jadłam, a w tym temacie jestem dość wybredna. Przepis pani Irenki, znajomej mojego taty. Wspaniały, wilgotny i aromatyczny!
Składniki:
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (100 g) cukru kryształu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg sera białego
- 1 szklanka (100 g) cukru kryształu
- 3 szklanki (750 ml) mleka pełnotłustego
- 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4 litra mleka)
- 2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
1Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, margarynę i smalec, i wysiekać nożem, aż składniki połączą się w kruszonkę. Dodać żółtka i jajko, i szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na 30 minut.
2Masa serowa: Ser przemielić, a następnie zmiksować z cukrem, jajkami, żółtkami i olejem. Dodać proszek budyniowy, cukier waniliowy i stopniowo dodawać mleko, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
4Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę serową i piec przez 60 minut.
5Pianka kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Wymieszać z wiórkami kokosowymi. Piankę wyłożyć na podpieczony sernik i piec przez kolejne 40-50 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
20 osób