Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pyszna babka o słonecznym kolorze. Bardzo delikatna i puszysta.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 150 g mąki ryżowej lub ewentualnie ziemniaczanej
  • 110 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na najwyższych obrotach aż utworzy się piana. Powoli dodajemy cukier. Miksujemy aż jajka znacznie zwiększą objętość i nabiorą jasnego koloru.

2Mąki przesiewamy dokładnie z solą i proszkiem do pieczenia.

3Do dobrze ubitych jajek dodajemy skórkę z mandarynek i bardzo powoli wlewamy sok. Mieszamy za pomocą szpatułki, nie miksera.

4Powoli wsypujemy mąki. Mieszamy widelcem tylko do połączenia. Dodajemy ekstrakt.

5Wlewamy olej wolnym strumieniem i mieszamy za pomocą widelca.

6Formę z kominem natłuszczamy masłem. Do formy wlewamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę z babką wstawiamy na środkowy poziom do piekarnika i pieczemy 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

7Po upieczeniu ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 20 minut w formie. Po czym wykładamy na talerz. Dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

Porcja dla:

1 osoby