30 min.
50 min.
80 min.
Pyszna babka o słonecznym kolorze. Bardzo delikatna i puszysta.
Składniki:
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 150 g mąki ryżowej lub ewentualnie ziemniaczanej
- 110 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na najwyższych obrotach aż utworzy się piana. Powoli dodajemy cukier. Miksujemy aż jajka znacznie zwiększą objętość i nabiorą jasnego koloru.
2Mąki przesiewamy dokładnie z solą i proszkiem do pieczenia.
3Do dobrze ubitych jajek dodajemy skórkę z mandarynek i bardzo powoli wlewamy sok. Mieszamy za pomocą szpatułki, nie miksera.
4Powoli wsypujemy mąki. Mieszamy widelcem tylko do połączenia. Dodajemy ekstrakt.
5Wlewamy olej wolnym strumieniem i mieszamy za pomocą widelca.
6Formę z kominem natłuszczamy masłem. Do formy wlewamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę z babką wstawiamy na środkowy poziom do piekarnika i pieczemy 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
7Po upieczeniu ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 20 minut w formie. Po czym wykładamy na talerz. Dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.
Porcja dla:
1 osoby