Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
140 min.

Puszysty i smaczny sernik w stylu nowojorskim, z dodatkiem likieru amaretto. Kruchy spód z krakersów i lekka kremowa masa sprawiają, że sernik wprost rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • 85 g pokruszonych krakersów graham
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki masła
  • 2 opakowania (po 225 g) serka śmietankowego (typu Philadelphia)
  • 250 g cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Wymieszać pokruszone krakersy z 3 łyżkami cukru.

3Masło roztopić i wymieszać z krakersami.

4Mieszaninę wyłożyć na dno tortownicy i piec przez 10 minut.

5W dużej misce wymieszać na gładką masę serek z cukrem i mąką kukurydzianą.

6Dodać kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy, likier oraz sól i dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą.

7Za pomocą elektrycznego miksera mieszać masę dodając stopniowo jajka.

8Masę wyłożyć na podpieczony spód.

9Piec przez 60 minut w temperaturze 175 stopni C.

10Po upieczeniu, za pomocą noża okroić brzegi sernika, ale nie wyjmować z tortownicy tylko przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.

11Wstawić do lodówki i dopiero zimny sernik wyjąć z tortownicy.

Porcja dla:

12 osób