30 min.
70 min.
140 min.
Puszysty i smaczny sernik w stylu nowojorskim, z dodatkiem likieru amaretto. Kruchy spód z krakersów i lekka kremowa masa sprawiają, że sernik wprost rozpływa się w ustach!
Składniki:
- 85 g pokruszonych krakersów graham
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżki masła
- 2 opakowania (po 225 g) serka śmietankowego (typu Philadelphia)
- 250 g cukru kryształu
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Wymieszać pokruszone krakersy z 3 łyżkami cukru.
3Masło roztopić i wymieszać z krakersami.
4Mieszaninę wyłożyć na dno tortownicy i piec przez 10 minut.
5W dużej misce wymieszać na gładką masę serek z cukrem i mąką kukurydzianą.
6Dodać kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy, likier oraz sól i dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą.
7Za pomocą elektrycznego miksera mieszać masę dodając stopniowo jajka.
8Masę wyłożyć na podpieczony spód.
9Piec przez 60 minut w temperaturze 175 stopni C.
10Po upieczeniu, za pomocą noża okroić brzegi sernika, ale nie wyjmować z tortownicy tylko przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.
11Wstawić do lodówki i dopiero zimny sernik wyjąć z tortownicy.
Porcja dla:
12 osób