20 min.
90 min.
110 min.
To pyszne ciasto smakuje świetnie z kawą lub herbatą, a kakao daje mu wiele smaku. Jest cudownie lekkie i ma niezwykły smak. Polewa i dżem na wierzchu nie są obowiązkowe – i bez nich ciasto będzie świetnie smakować!
Składniki:
- 250 g masła
- 275 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 100 g guziczków czekoladowych
- 125 ml czerwonego wina
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2W dużej misce stopić masło, a następnie miksować, aby było puszyste. Stale miksując dodawać jajka, cukier i aromat waniliowy.
3Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cynamon i kakao, dobrze wymieszać i dodać do jajek. Wymieszać całość łyżką, a na koniec wlać czerwone wino.
4Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 90 minut. Jeśli wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta – ciasto jest gotowe.
5Wyjąć ciasto z blaszki i ostudzić.
6Gdy ciasto ostygnie, posmarować je dżemem morelowym i pokryć polewą czekoladową. (Ale samo też smakuje świetnie!)
Porcja dla:
16 osób