Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

To pyszne ciasto smakuje świetnie z kawą lub herbatą, a kakao daje mu wiele smaku. Jest cudownie lekkie i ma niezwykły smak. Polewa i dżem na wierzchu nie są obowiązkowe – i bez nich ciasto będzie świetnie smakować!

Składniki:

  • 250 g masła
  • 275 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 100 g guziczków czekoladowych
  • 125 ml czerwonego wina

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2W dużej misce stopić masło, a następnie miksować, aby było puszyste. Stale miksując dodawać jajka, cukier i aromat waniliowy.

3Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cynamon i kakao, dobrze wymieszać i dodać do jajek. Wymieszać całość łyżką, a na koniec wlać czerwone wino.

4Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 90 minut. Jeśli wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta – ciasto jest gotowe.

5Wyjąć ciasto z blaszki i ostudzić.

6Gdy ciasto ostygnie, posmarować je dżemem morelowym i pokryć polewą czekoladową. (Ale samo też smakuje świetnie!)

Porcja dla:

16 osób