15 min.
25 min.
40 min.
Prawdziwy biszkopt nie może zawierać tłuszczu ani drożdży. Ten przepis na pewno stanie się Twoim ulubionym i będziesz go wykorzystywać wiele razy. Wyjdzie z niego biszkopt o średnicy 25 cm.
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- 75 g mąki pszennej
- 75 g mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem.
2Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć mikserem z 2/3 cukru na kremową masę. Wmieszać skórkę cytrynową.
3W drugiej misce ubić białka na sztywno z pozostałym cukrem. Dodać do żółtek.
4Wymieszać obydwa rodzaje mąki i przesiać do mieszaniny z jajkami. Wymieszać wszystko delikatnie ale dokładnie łyżką.
5Ciasto wylać do tortownicy i wygładzić wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Jeśli piecze się go w dużej, prostokątnej blasze wystarczy 12 minut.
6Od razu po upieczeniu wyjąć z blachy i przestudzić na metalowej kratce.
Porcja dla:
1 osoby