Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Prawdziwy biszkopt nie może zawierać tłuszczu ani drożdży. Ten przepis na pewno stanie się Twoim ulubionym i będziesz go wykorzystywać wiele razy. Wyjdzie z niego biszkopt o średnicy 25 cm.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem.

2Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć mikserem z 2/3 cukru na kremową masę. Wmieszać skórkę cytrynową.

3W drugiej misce ubić białka na sztywno z pozostałym cukrem. Dodać do żółtek.

4Wymieszać obydwa rodzaje mąki i przesiać do mieszaniny z jajkami. Wymieszać wszystko delikatnie ale dokładnie łyżką.

5Ciasto wylać do tortownicy i wygładzić wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Jeśli piecze się go w dużej, prostokątnej blasze wystarczy 12 minut.

6Od razu po upieczeniu wyjąć z blachy i przestudzić na metalowej kratce.

Porcja dla:

1 osoby