Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
4200 min.
Całkowity czas:
4220 min.

Ten sernik różni się nieco od zwykłych serników. Spód i brzegi to pyszne ciasto, a w środku znajduje się nadzienie z sera białego. Niesamowicie smaczny!

Składniki:

  • 100 g margaryny lub masła
  • 75 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki na spód wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

2Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, olejem, budyniem i mąką kukurydzianą. Wmieszać mleko. Masa będzie dość rzadka.

3Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę, pokrywając dno i całe brzegi. Ponakłuwać je widelcem w kilku miejscach.

4Wlać na ciasto masę serową. Piec przez ok. 60 minut w 200 C.

5Wyjąć ciasto z piekarnika na 5 minut (lekko się zapadnie), a następnie włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 10 minut.

Porcja dla:

12 osób