Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
120 min.

Kokosanki (inaczej zwane lamingtonami) zrobione z biszkoptu maczanego w domowej polewie czekoladowej i obtaczane w kokosie.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem prostokątną blachę o wymiarach ok. 30 x 20 cm.

2Zmiksować jajka z cukrem i mlekiem, aż powstanie gęsta, kremowa masa.

3Do tej masy przesiać mąkę, proszek i sól, i delikatnie wymieszać łyżką.

4Wlać do przygotowanej formy i piec przez ok. 20 minut, aż nóż wetknięty w środek wyjdzie czysty.

5Ostudzić zupełnie, a następnie pokroić na nieduże kwadraty. Wstawić na godzinę do zamrażarki aby stężały.

6Polewa: Wymieszać stopione masło z mlekiem i kakao. Dodać cukier puder i dobrze wymieszać.

7Kawałki biszkoptu maczać w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na papierze do pieczenia aby polewa zastygła.

Porcja dla:

20 osób