30 min.
30 min.
120 min.
Kokosanki (inaczej zwane lamingtonami) zrobione z biszkoptu maczanego w domowej polewie czekoladowej i obtaczane w kokosie.
Składniki:
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 2 łyżki mleka
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem prostokątną blachę o wymiarach ok. 30 x 20 cm.
2Zmiksować jajka z cukrem i mlekiem, aż powstanie gęsta, kremowa masa.
3Do tej masy przesiać mąkę, proszek i sól, i delikatnie wymieszać łyżką.
4Wlać do przygotowanej formy i piec przez ok. 20 minut, aż nóż wetknięty w środek wyjdzie czysty.
5Ostudzić zupełnie, a następnie pokroić na nieduże kwadraty. Wstawić na godzinę do zamrażarki aby stężały.
6Polewa: Wymieszać stopione masło z mlekiem i kakao. Dodać cukier puder i dobrze wymieszać.
7Kawałki biszkoptu maczać w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na papierze do pieczenia aby polewa zastygła.
Porcja dla:
20 osób