Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Bardzo smaczne i oryginalne ciasto typu pie. Kruche ciasto z nietypowym nadzieniem z agrestu. Warto spróbować!

Składniki:

  • 3 szklanki (450 g) agrestu
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki tapioki (lub mąki kukurydzianej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 opakowania gotowego kruchego ciasta
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki cukru krystału

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C.

2Agrest obrać z ogonków.

3W rondelku rozgnieść pół szklanki agrestu. Dodać cukier, tapiokę i sól, dobrze wymieszać i zagotować. Gotować przez 2 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać pozostały agrest.

4Jednym płatem ciasta wyłożyć foremkę (wraz z brzegami), na to wyłożyć nadzienie i przykryć drugim płatem. Skleić brzegi ciasta. Na wierzchu naciąć w kilku miejscach, żeby para mogła mieć ujście. Posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem.

5Piec przez 35 minut.

Porcja dla:

16 osób