Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Bardzo smaczne i oryginalne ciasto typu pie. Kruche ciasto z nietypowym nadzieniem z agrestu. Warto spróbować!
Składniki:
- 3 szklanki (450 g) agrestu
- 2 szklanki cukru kryształu
- 3 łyżki tapioki (lub mąki kukurydzianej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 opakowania gotowego kruchego ciasta
- 2 łyżki mleka
- 1,5 łyżki cukru krystału
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C.
2Agrest obrać z ogonków.
3W rondelku rozgnieść pół szklanki agrestu. Dodać cukier, tapiokę i sól, dobrze wymieszać i zagotować. Gotować przez 2 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać pozostały agrest.
4Jednym płatem ciasta wyłożyć foremkę (wraz z brzegami), na to wyłożyć nadzienie i przykryć drugim płatem. Skleić brzegi ciasta. Na wierzchu naciąć w kilku miejscach, żeby para mogła mieć ujście. Posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem.
5Piec przez 35 minut.
Porcja dla:
16 osób