30 min.
70 min.
100 min.
To pyszny sernik jabłkowy, który zwykle piekę jesienią. Po upieczeniu odstawić aby ostygło, a następnie usunąć brzeg tortownicy. Schłodzić przed podaniem.
Składniki:
- 85 g (1 szklanka) pokruszonych krakersów graham
- 55 g (1/2 szklanki) drobno posiekanych orzechów pekan
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 55 g roztopionego masła
- 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 100 g (1/2 szklanki) cukru
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. W dużej misce wymieszać pokruszone krakersy graham z 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów pekan, 3 łyżkami cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu i z roztopionym masłem. Powstałe ciasto rozłożyć na spodzie 23 centymetrowej tortownicy, dobrze dociskając dłonią. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.
2W dużej misce połączyć serek z 1/2 szklanki cukru. Miksować na średniej prędkości, aż powstanie gładka masa. Stopniowo wbijać jaja, mieszając po każdym dodaniu. Wmieszać wanilię. Przelać masę na upieczony spód.
3W małej miseczce wymieszać 1/3 szklanki cukru z 1/2 łyżeczki cynamonu. Lekko podrzucając, wymieszać jabłka z cynamonem i z cukrem. Łyżką wyłożyć jabłka na warstwę masy serowej i posypać 1/4 szklanki posiekanych orzechów pekan.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 do 70 minut. Za pomocą noża odkroić ciasto wzdłuż brzegu tortownicy. Odstawić aby ostygło, a następnie usunąć brzeg tortownicy. Schłodzić przed podaniem.
Porcja dla:
12 osób