Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
100 min.

To pyszny sernik jabłkowy, który zwykle piekę jesienią. Po upieczeniu odstawić aby ostygło, a następnie usunąć brzeg tortownicy. Schłodzić przed podaniem.

Składniki:

  • 85 g (1 szklanka) pokruszonych krakersów graham
  • 55 g (1/2 szklanki) drobno posiekanych orzechów pekan
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 55 g roztopionego masła
  • 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. W dużej misce wymieszać pokruszone krakersy graham z 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów pekan, 3 łyżkami cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu i z roztopionym masłem. Powstałe ciasto rozłożyć na spodzie 23 centymetrowej tortownicy, dobrze dociskając dłonią. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.

2W dużej misce połączyć serek z 1/2 szklanki cukru. Miksować na średniej prędkości, aż powstanie gładka masa. Stopniowo wbijać jaja, mieszając po każdym dodaniu. Wmieszać wanilię. Przelać masę na upieczony spód.

3W małej miseczce wymieszać 1/3 szklanki cukru z 1/2 łyżeczki cynamonu. Lekko podrzucając, wymieszać jabłka z cynamonem i z cukrem. Łyżką wyłożyć jabłka na warstwę masy serowej i posypać 1/4 szklanki posiekanych orzechów pekan.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 do 70 minut. Za pomocą noża odkroić ciasto wzdłuż brzegu tortownicy. Odstawić aby ostygło, a następnie usunąć brzeg tortownicy. Schłodzić przed podaniem.

Porcja dla:

12 osób