Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Pachnący i delikatny, słodkawy, ale nie za słodki, od zewnątrz lekko chrupiący, we wnętrzu puszysty niemal jak biszkopt – oto ulubiony chleb naszej rodziny!

Składniki:

  • 190 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 jajka
  • 55 g roztopionego masła
  • 3 banany, rozgniecione

Przygotowanie:

1Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką dwie foremki wielkości 18×8 cm. Nagrzać piekarnik do 175°C.

2Wymieszać w misce mąkę z sodą, solą i cukrem. Dodać jajka, roztopione masło i rozgniecione banany. Jeśli ktoś lubi – dodać orzechy. Wlać do przygotowanych foremek.

3Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę, lub aż wbity w środek ciasta patyczek będzie po wyjęciu suchy.

Porcja dla:

2 osób