Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Pachnący i delikatny, słodkawy, ale nie za słodki, od zewnątrz lekko chrupiący, we wnętrzu puszysty niemal jak biszkopt – oto ulubiony chleb naszej rodziny!
Składniki:
- 190 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 2 jajka
- 55 g roztopionego masła
- 3 banany, rozgniecione
Przygotowanie:
1Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką dwie foremki wielkości 18×8 cm. Nagrzać piekarnik do 175°C.
2Wymieszać w misce mąkę z sodą, solą i cukrem. Dodać jajka, roztopione masło i rozgniecione banany. Jeśli ktoś lubi – dodać orzechy. Wlać do przygotowanych foremek.
3Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę, lub aż wbity w środek ciasta patyczek będzie po wyjęciu suchy.
Porcja dla:
2 osób