Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
180 min.

Ten mazurek jest rewelacyjny. Jest słodki, wręcz okrutnie słodki, a mimo to uzależniający. Nie dziwcie się wcale, bo kto może się oprzeć rozpływającemu się w ustach kruchemu ciastu przełożonemu morelową konfiturą, posypaną zrumienionymi płatkami migdałowymi, gdzie sam wierzch ciasta polałam lekko płynną białą czekoladą zwieńczoną również migdałami?:)
Niesamowicie łatwy w wykonaniu mazurek, na który przepis polecam szczególnie zabieganym mamom!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej luksusowej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g dobrego masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 45 g cukru pudru

Przygotowanie:

1Przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną łączymy z masłem i cukrem pudrem aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy kilka kropel aromatu. Formujemy kulę z ciasta, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2W międzyczasie do rondelka o bardzo mocnym dnie wkładamy połamaną w kostkę białą czekoladę i natychmiast po tym 3 łyżki śmietany. Mieszamy, aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści, ale nie powinna się gotować.

3Na rozgrzaną patelnię (bez oleju) wysypujemy płatki migdałowe i od czasu do czasu mieszamy. Powinny się zrumienić na kolor lekko brązowy, ale nie przypiec. Płatki rumienią się szybko, więc trzeba je uważnie obserwować i kiedy tylko nabiorą pożądanego koloru, zsypujemy je na kawałek papieru do pieczenia i odstawiamy.

4Rozgrzewamy piekarnik do 165 stopni Celsjusza i formę o wymiarach 24×28 cm wykładamy papierem do pieczenia.

5Następnie zdejmujemy papier, rozkładamy na stolnicy i wyjmujemy z lodówki ciasto. Rozwałkowujemy je na papierze, w miarę równo. Wkładamy papier z ciastem do formy i tak pieczemy w jednakowej temperaturze przez około 25-30 minut aż ciasto lekko zbrązowieje.

6Ciasto bardzo delikatnie wyjmujemy z formy i tak studzimy na papierze do pieczenia. Następnie ostudzone smarujemy konfiturą. Na konfiturę wysypujemy połowę płatków migdałowych. I na nie wylewamy lekko płynną i koniecznie przestudzoną czekoladę. Na nią wysypujemy resztę płatków. Na samym końcu posypujemy całość cukrem pudrem. Gotowe ciasto powinno ”poleżeć” w lodówce około dwóch godzin, a najlepiej całą noc.

Porcja dla:

20 osób