20 min.
55 min.
135 min.
To ciasto jest najsmaczniejsze, kiedy jabłka są jeszcze bardzo świeże – czyli w dniu upieczenia! Łasuchy mogą zjeść ciasto z dodatkiem bitej śmietany.
Składniki:
- 120 g cukru
- 250 ml mleka
- 20 g drożdży
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 60 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Rozpuścić łyżeczkę cukru w 3 łyżkach letniego mleka i rozrobić drożdże. Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wlać do niego rozrobione drożdże i zasypać garstką mąki. Drożdże powinny rosnąć przez 20 minut, aż na powierzchni mąki pojawią się pęknięcia.
2Wymieszać resztę mleka z jajkiem, masłem, 65 g cukru i solą. Dodać rozczyn i zagniatać ciasto, aż pojawią się bąble. Dodać otartą skórkę cytryny, połowę soku i zagnieść. Przykryć ciasto i zostawić na 40 minut, żeby wyrosło.
3Natłuścić blachę i rozwałkować na niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 190°C. Obrać i pokroić jabłka w plasterki. Ułożyć je na cieście i posypać resztą cukru.
4Pokruszyć chrupkie pieczywo. Zmieszać okruchy z sułtankami lub suszonymi owocami i rozsypać na wierzchu. Zostawić ciasto jeszcze na 20 minut, żeby rosło. Zmieszać cynamon, resztę cukru i siekane orzechy i posypać wierzch ciasta. Piec przez około 55 minut.
Porcja dla:
12 osób