Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Ciasto to zaspokoi apetyt wszystkich łakomczuchów. Jest wyśmienite na gorąco. Wszyscy będą Cię pytać o przepis na to ciasto…

Składniki:

  • 80 g (1 szkl.) płatków owsianych
  • 300 ml (1 i 1/4 szkl.) wrzątku
  • 115 g masła
  • 200 g (1 szkl.) cukru białego
  • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 165 g (1 i 1/3 szkl.) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Przygotowanie:

1Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Odstawić.

2W dużej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodać do mieszaniny z cukrem i jajkami. Dodać wanilię i namoczone płatki owsiane. Dobrze wymieszać.

3Wlać ciasto do blachy o wymiarach 23×33 cm.

4Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 30-40 minut.

5Lukier: wymieszać roztopione masło z brązowym cukrem, mlekiem skondensowanym, wiórkami kokosowymi, orzechami i wanilią.

6Ciasto polać lukrem kiedy jest jeszcze gorące.

7Piec ciasto pod grillem w piekarniku przez około 5-10 minut, pilnując, żeby nie spalić orzechów. Podawać na gorąco lub ostudzone. Smacznego.

Porcja dla:

18 osób