20 min.
50 min.
70 min.
Ciasto to zaspokoi apetyt wszystkich łakomczuchów. Jest wyśmienite na gorąco. Wszyscy będą Cię pytać o przepis na to ciasto…
Składniki:
- 80 g (1 szkl.) płatków owsianych
- 300 ml (1 i 1/4 szkl.) wrzątku
- 115 g masła
- 200 g (1 szkl.) cukru białego
- 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
- 2 jajka
- 165 g (1 i 1/3 szkl.) mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
1Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Odstawić.
2W dużej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodać do mieszaniny z cukrem i jajkami. Dodać wanilię i namoczone płatki owsiane. Dobrze wymieszać.
3Wlać ciasto do blachy o wymiarach 23×33 cm.
4Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 30-40 minut.
5Lukier: wymieszać roztopione masło z brązowym cukrem, mlekiem skondensowanym, wiórkami kokosowymi, orzechami i wanilią.
6Ciasto polać lukrem kiedy jest jeszcze gorące.
7Piec ciasto pod grillem w piekarniku przez około 5-10 minut, pilnując, żeby nie spalić orzechów. Podawać na gorąco lub ostudzone. Smacznego.
Porcja dla:
18 osób