Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Zrobiony po raz pierwszy i już ulubiony! Bardzo migdałowy, najlepiej smakował polany słodkim mlekiem skondensowanym.

Składniki:

  • 1 paczka (200 g) pokruszonych ciastek zbożowych (u mnie Krakuski)
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka amaretto

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175ºC.

2Wszystkie składniki na spód wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.

3Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane (odlać kilka łyżek do szklanki), dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając.

4Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać większą część podprażonych migdałów. Wymieszać.

5Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec około godziny w 175ºC. Wystudzić w formie.

6Wierzch sernika posmarować cieniutko mlekiem skondesowanym, posypać płatkami migdałów.

Porcja dla:

1 osoby