60 min.
50 min.
110 min.
Z podanej ilości składników możemy przygotować jedno duże ciasto albo dwa okrągłe torty o średnicy 28 cm każdy. Można wtedy jeden z tortów przyrządzić z innymi owocami niż w przepisie, na przykład z morelami lub śliwkami.
Składniki:
- 1,2 kg drylowanych świeżych lub mrożonych wiśni
- 5 jajek
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru,
- 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki rumu
- masło do nasmarowania blachy
- 1 torebka (45 g) budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 2–3 łyżki likieru jajecznego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić blachę do pieczenia. Opłukać świeże wiśnie i zostawić na cedzaku, żeby odciekły.
2Oddzielić żółtka od białek. Masło zmiksować z 150 g cukru, cukrem waniliowym i żółtkami na jasną, puszystą masę. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ubić białka wraz z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z ciastem.
3Wyłożyć połowę ciasta na blachę i wygładzić powierzchnię. Dodać do reszty pozostały cukier, kakao i rum. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i znów wygładzić powierzchnię.
4Rozłożyć wiśnie równomiernie na całej powierzchni ciasta. Jeśli są mrożone, układać je, nie rozmrażając. Piec ciasto przez 40–50 minut. Po upieczeniu ostudzić, nakryć ściereczką i trzymać przez noc w chłodnym miejscu.
5Następnego dnia budyń wymieszać ze 100 ml mleka i 4 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego tę mieszankę. Gotować przez 3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając, a następnie przestudzić, mieszając od czasu do czasu. Gdy się schłodzi, przetrzeć przez sito.
6Masło utrzeć na krem. Stopniowo dodając łyżeczką budyń i likier jajeczny, ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Rozsmarować krem maślano-waniliowy na cieście i odstawić je w chłodne miejsce.
7Roztopić czekoladę, dodając masło kokosowe, a następnie ostudzić do letniej temperatury, żeby podczas nakładania krem maślano-waniliowy się nie roztopił. Równomiernie rozlać polewę na całej powierzchni ciasta, wyrównać.
8Poczekać, aż polewa nieco stwardnieje i grzebieniem do tortów lub szerokim widelcem narysować na niej wzór fal. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, aż polewa całkowicie stwardnieje. Pokroić na kawałki i podawać.
Porcja dla:
16 osób