Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
110 min.

Z podanej ilości składników możemy przygotować jedno duże ciasto albo dwa okrągłe torty o średnicy 28 cm każdy. Można wtedy jeden z tortów przyrządzić z innymi owocami niż w przepisie, na przykład z morelami lub śliwkami.

Składniki:

  • 1,2 kg drylowanych świeżych lub mrożonych wiśni
  • 5 jajek
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru,
  • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu
  • masło do nasmarowania blachy
  • 1 torebka (45 g) budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2–3 łyżki likieru jajecznego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić blachę do pieczenia. Opłukać świeże wiśnie i zostawić na cedzaku, żeby odciekły.

2Oddzielić żółtka od białek. Masło zmiksować z 150 g cukru, cukrem waniliowym i żółtkami na jasną, puszystą masę. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ubić białka wraz z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z ciastem.

3Wyłożyć połowę ciasta na blachę i wygładzić powierzchnię. Dodać do reszty pozostały cukier, kakao i rum. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i znów wygładzić powierzchnię.

4Rozłożyć wiśnie równomiernie na całej powierzchni ciasta. Jeśli są mrożone, układać je, nie rozmrażając. Piec ciasto przez 40–50 minut. Po upieczeniu ostudzić, nakryć ściereczką i trzymać przez noc w chłodnym miejscu.

5Następnego dnia budyń wymieszać ze 100 ml mleka i 4 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego tę mieszankę. Gotować przez 3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając, a następnie przestudzić, mieszając od czasu do czasu. Gdy się schłodzi, przetrzeć przez sito.

6Masło utrzeć na krem. Stopniowo dodając łyżeczką budyń i likier jajeczny, ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Rozsmarować krem maślano-waniliowy na cieście i odstawić je w chłodne miejsce.

7Roztopić czekoladę, dodając masło kokosowe, a następnie ostudzić do letniej temperatury, żeby podczas nakładania krem maślano-waniliowy się nie roztopił. Równomiernie rozlać polewę na całej powierzchni ciasta, wyrównać.

8Poczekać, aż polewa nieco stwardnieje i grzebieniem do tortów lub szerokim widelcem narysować na niej wzór fal. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, aż polewa całkowicie stwardnieje. Pokroić na kawałki i podawać.

Porcja dla:

16 osób