15 min.
60 min.
315 min.
Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto, które jest mięciutkie i rozpływa się w ustach. Dzięki kawie rozpuszczalnej smakuje jak mokka.
Składniki:
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 225 g masła
- 1 szklanka (235 ml) wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 450 g półsłodkiej czekolady
- 8 jajek
- 1/2 szklanki (120 ml) śmietany tortowej 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm.
2W rondelku, na małym ogniu podgrzać cukier z masłem, wodą, kawą i czekoladą, stale mieszając, aż czekolada się stopi, a masa będzie gładka. Zdjąć z ognia. Wmieszać jajka i wlać masę do przygotowanej foremki. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Jeśli tortownica jest nieszczelna należy ją wyłożyć folią spożywczą.
3Piec w 175 stopniach C, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta, około 45-50 minut. Ostudzić zupełnie. Zdjąć brzegi tortownicy, przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby się schłodził.
4Zdjąć folię spożywczą. W schłodzonej misce ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować nią ciasto. Można je też posypać całymi migdałami. Przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
16 osób