Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
315 min.

Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto, które jest mięciutkie i rozpływa się w ustach. Dzięki kawie rozpuszczalnej smakuje jak mokka.

Składniki:

  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 225 g masła
  • 1 szklanka (235 ml) wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 450 g półsłodkiej czekolady
  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki (120 ml) śmietany tortowej 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm.

2W rondelku, na małym ogniu podgrzać cukier z masłem, wodą, kawą i czekoladą, stale mieszając, aż czekolada się stopi, a masa będzie gładka. Zdjąć z ognia. Wmieszać jajka i wlać masę do przygotowanej foremki. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Jeśli tortownica jest nieszczelna należy ją wyłożyć folią spożywczą.

3Piec w 175 stopniach C, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta, około 45-50 minut. Ostudzić zupełnie. Zdjąć brzegi tortownicy, przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby się schłodził.

4Zdjąć folię spożywczą. W schłodzonej misce ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować nią ciasto. Można je też posypać całymi migdałami. Przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

16 osób