30 min.
30 min.
180 min.
Orzeźwiająca tarta cytrynowa do słodkiej kawy. Tartę najlepiej podawać z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi.
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g schłodzonego masła
- 1 łyżka oleju
- 50 ml wody
- starta skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Do dużego garnka wsypać mąkę, dodać zimne masło posiekane na małe kawałki, olej, wodę, startą skórkę z cytryny i sól. Wymieszać dobrze mikserem.
2Uzyskane w ten sposób grudki zagnieść by ciasto uzyskało spójną formę. Gotowe ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.
3W tym czasie przygotować nadzienie.
4Wymieszać jajka z cukrem, dodać śmietanę, sok wyciśnięty z cytryn, masło i szczyptę soli. Wszystko zmiksować na gładką masę.
5Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
6Rozwałkowane ciasto wyłożyć na posmarowanej tłuszczem formie i utworzyć wysoki, szczelny brzeg. Ciasto zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez ok. 10 minut.
7Wylać masę cytrynową na podpieczony spód i zatopić w niej kilka cienkich plasterków cytryny.
8Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika na jeszcze 30 minut.
Porcja dla:
1 osoby