Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
180 min.

Orzeźwiająca tarta cytrynowa do słodkiej kawy. Tartę najlepiej podawać z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml wody
  • starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Do dużego garnka wsypać mąkę, dodać zimne masło posiekane na małe kawałki, olej, wodę, startą skórkę z cytryny i sól. Wymieszać dobrze mikserem.

2Uzyskane w ten sposób grudki zagnieść by ciasto uzyskało spójną formę. Gotowe ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.

3W tym czasie przygotować nadzienie.

4Wymieszać jajka z cukrem, dodać śmietanę, sok wyciśnięty z cytryn, masło i szczyptę soli. Wszystko zmiksować na gładką masę.

5Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

6Rozwałkowane ciasto wyłożyć na posmarowanej tłuszczem formie i utworzyć wysoki, szczelny brzeg. Ciasto zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez ok. 10 minut.

7Wylać masę cytrynową na podpieczony spód i zatopić w niej kilka cienkich plasterków cytryny.

8Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika na jeszcze 30 minut.

Porcja dla:

1 osoby