Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszne ciasto czekoladowe całkowicie bezglutenowe! Podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną, ewentualnie na zimno, posypane cukrem pudrem.

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 120 g masła
  • 120 g ciemnej czekolady, posiekanej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1Wysmarować tłuszczem foremkę o średnicy 20 cm, a następnie oprószyć kakao. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.

2W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę z masłem. Dodać cukier, kakao, jajka i wanilię. Przelać do blaszki.

3Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.

4Studzić w blaszce przez 10 minut, a następnie odkroić ciasto od blaszki nożem i zdjąć blaszkę.

Porcja dla:

8 osób