Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pyszne ciasto czekoladowe całkowicie bezglutenowe! Podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną, ewentualnie na zimno, posypane cukrem pudrem.
Składniki:
- 150 g cukru
- 3 jajka, roztrzepane
- 120 g masła
- 120 g ciemnej czekolady, posiekanej
- 50 g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1Wysmarować tłuszczem foremkę o średnicy 20 cm, a następnie oprószyć kakao. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
2W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę z masłem. Dodać cukier, kakao, jajka i wanilię. Przelać do blaszki.
3Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
4Studzić w blaszce przez 10 minut, a następnie odkroić ciasto od blaszki nożem i zdjąć blaszkę.
Porcja dla:
8 osób