30 min.
40 min.
70 min.
Tej jabłecznik drożdżowy to doskonała alternatywa dla zwykłej, kruchej szarlotki. Jabłka przyprawiane cynamonem są tu zapiekane w słodkim cieście drożdżowym.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 350 g margaryny
- 40 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5-2 kg kwaśnych jabłek, obranych i startych na tarce
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wysmarować masłem blachę do pieczenia.
2Wyrobić razem wszystkie składniki na ciasto, aby było gładkie. (Przed wyrobieniem pokruszyć drożdże do mieszaniny.)
3Przekroić ciasto na pół i wyłożyć jedną połową podgrzaną blachę.
4Przygotować nadzienie: w misce wymieszać jabłka z cukrem i cynamonem, przełożyć na ciasto znajdujące się w blasze, wyrównać wierzch.
5Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, a następnie ułożyć na jabłkach.
6Żółtko zmiksować ze śmietaną i posmarować tym wierzch ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem.
7Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Ostudzić, a następnie pokroić.
Porcja dla:
12 osób