Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Tej jabłecznik drożdżowy to doskonała alternatywa dla zwykłej, kruchej szarlotki. Jabłka przyprawiane cynamonem są tu zapiekane w słodkim cieście drożdżowym.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 350 g margaryny
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5-2 kg kwaśnych jabłek, obranych i startych na tarce
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wysmarować masłem blachę do pieczenia.

2Wyrobić razem wszystkie składniki na ciasto, aby było gładkie. (Przed wyrobieniem pokruszyć drożdże do mieszaniny.)

3Przekroić ciasto na pół i wyłożyć jedną połową podgrzaną blachę.

4Przygotować nadzienie: w misce wymieszać jabłka z cukrem i cynamonem, przełożyć na ciasto znajdujące się w blasze, wyrównać wierzch.

5Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, a następnie ułożyć na jabłkach.

6Żółtko zmiksować ze śmietaną i posmarować tym wierzch ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem.

7Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Ostudzić, a następnie pokroić.

Porcja dla:

12 osób