Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

To puree można z powodzeniem stosować do ciast, pieczenia szybkich chlebków, muffinów, babeczek lub do zup. Jest naprawdę proste! Dynię piecze się z odrobiną wody aż będzie miękka, a następnie przeciera się ją przez sito.

Składniki:

  • 1 dynia

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200 C.

2Spód i brzegi brytfanki do pieczenia albo głębokiej formy do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.

3Dynię przekroić na pół lub w ćwiartki (w zależności od jej wielkości) i ułożyć na folii przeciętą stroną w dół. Wlać odrobinę wody i piec, aż dynia będzie miękka – około 1 godzinę.

4Odstawić, aby przestygła, a następnie wyskrobać nasiona. Obrać ze skóry i przetrzeć dynię przez sito. Puree przechowywać w lodówce lub zamrozić w specjalnych woreczkach.

Porcja dla:

1 osoby