Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta cytrynowe. To jest doskonałe kiedy musisz wykarmić nim tłum ludzi. Bardzo proste, z pysznym lukrem cytrynowym.

Składniki:

  • 350 g masła o temperaturze pokojowej
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 6 jaj
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 2 cytryn

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2Masło zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka, zmiksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i znów dobrze zmiksować. Na koniec wmieszać skórkę z cytryny.

3Wyłożyć ciasto do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Ostudzić.

4Wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym i polać tym ostudzone ciasto. Odstawić, aby polewa zastygła.

Porcja dla:

1 osoby