Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta cytrynowe. To jest doskonałe kiedy musisz wykarmić nim tłum ludzi. Bardzo proste, z pysznym lukrem cytrynowym.
Składniki:
- 350 g masła o temperaturze pokojowej
- 350 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 6 jaj
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 2 cytryn
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2Masło zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka, zmiksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i znów dobrze zmiksować. Na koniec wmieszać skórkę z cytryny.
3Wyłożyć ciasto do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Ostudzić.
4Wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym i polać tym ostudzone ciasto. Odstawić, aby polewa zastygła.
Porcja dla:
1 osoby