Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Makowiec na ostatnią chwilę z gotowej masy makowej. Bez spodu, bez ciasta, a więc bezglutenowy! Bardzo łatwy i szybki.

Składniki:

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 130 g mielonych migdałów
  • 6 jajek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

1Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

2Masę makową zmiksować ze zmielonymi migdałami.

3Dodawać stopniowo jajka i miksować całość przez około 5 minut.

4Posiekać orzechy, pokroić morele i dodać do masy makowej.

5Dolać śmietankę i posiekaną czekoladę.

6Miksować całość na średnich obrotach przez kolejne 5 minut.

7Wylać masę makową do tortownicy.

8Piec przez 50 minut.

Porcja dla:

1 osoby