Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
100 min.

Pyszne i piękne ciasto red velvet cake, ale zupełnie bezglutenowe! Można też z niego zrobić babeczki – wtedy trzeba je krócej piec.

Składniki:

  • 160 g mąki z brązowego ryżu
  • 25 g mąki kokosowej
  • 100 g mąki z sorgo
  • 100 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:

1Wytłuścić i posypać mąką (bezglutenową) 2 tortownice o średnicy 23 cm. Piekarnik rozgrzać do 180°C (gaz: 4).

2Wymieszać mąkę ryżową z mąką kokosową, z sorgo, z tapioki, sodą, gumą ksantanową, solą i 3 łyżkami kakao.

3W dużej misce zmiksować olej z cukrem, aż się dobrze połączą. Miksując dalej dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać mus jabłkowy, wymieszać, a następnie – stale miksując – dodać wymieszane mąki na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc na mąkach.

4Wymieszać pozostałą łyżkę kakao z barwnikiem spożywczym i wanilią, aby powstała pasta. Wmieszać do ciasta. Przelać ciasto do przygotowanych blaszek.

5Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić, a następnie przełożyć kremem.

Porcja dla:

2 osób