15 min.
25 min.
100 min.
Pyszne i piękne ciasto red velvet cake, ale zupełnie bezglutenowe! Można też z niego zrobić babeczki – wtedy trzeba je krócej piec.
Składniki:
- 160 g mąki z brązowego ryżu
- 25 g mąki kokosowej
- 100 g mąki z sorgo
- 100 g mąki z tapioki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
1Wytłuścić i posypać mąką (bezglutenową) 2 tortownice o średnicy 23 cm. Piekarnik rozgrzać do 180°C (gaz: 4).
2Wymieszać mąkę ryżową z mąką kokosową, z sorgo, z tapioki, sodą, gumą ksantanową, solą i 3 łyżkami kakao.
3W dużej misce zmiksować olej z cukrem, aż się dobrze połączą. Miksując dalej dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać mus jabłkowy, wymieszać, a następnie – stale miksując – dodać wymieszane mąki na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc na mąkach.
4Wymieszać pozostałą łyżkę kakao z barwnikiem spożywczym i wanilią, aby powstała pasta. Wmieszać do ciasta. Przelać ciasto do przygotowanych blaszek.
5Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić, a następnie przełożyć kremem.
Porcja dla:
2 osób