Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pyszne ciasto marchewkowe z wieloma aromatycznymi przyprawami, np. z kardamonem. Nie za słodkie i niezbyt kaloryczne.

Składniki:

  • 3 szklanki (400 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru
  • 1 szklanka (100 g) posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka (100 g) startej marchewki
  • 1 szklanka (235 ml) mleka
  • 6 jajek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Formę do babki z kominkiem o średnicy ok. 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.

2Przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, odstawić.

3Jajka miksować przez 5 minut z dodatkiem cynamonu, gałki i kardamonu. Dodać cukier puder i zmiksować. Nadal miksując, dodać olej i kontynuować miksowanie przez 5 minut.

4Dodawać na przemian mąkę i mleko, o 1 łyżce na raz. Na koniec dodać marchew i orzechy i wymieszać całość łyżką. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki.

5Piec przez 1 godzinę.

Porcja dla:

14 osób