Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Pyszne ciasto marchewkowe z wieloma aromatycznymi przyprawami, np. z kardamonem. Nie za słodkie i niezbyt kaloryczne.
Składniki:
- 3 szklanki (400 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
- 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru
- 1 szklanka (100 g) posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka (100 g) startej marchewki
- 1 szklanka (235 ml) mleka
- 6 jajek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Formę do babki z kominkiem o średnicy ok. 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
2Przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, odstawić.
3Jajka miksować przez 5 minut z dodatkiem cynamonu, gałki i kardamonu. Dodać cukier puder i zmiksować. Nadal miksując, dodać olej i kontynuować miksowanie przez 5 minut.
4Dodawać na przemian mąkę i mleko, o 1 łyżce na raz. Na koniec dodać marchew i orzechy i wymieszać całość łyżką. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki.
5Piec przez 1 godzinę.
Porcja dla:
14 osób